Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz jest sezon na pomarańcze. A więc dżem pomarańczowy.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 812
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1672
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6199
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8974
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 812
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1672
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6199
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8974
Składniki
Pomarańcze wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie. Obrać cienko skórkę.
Skórkę sparzyć wrzątkiem. Kilka minut przetrzymać. przelać zimną wodą . Ponownie sparzyć. Skórkę pokroić w drobne paseczki.
Z pomarańczy zdjąć dokładnie białą skórkę.
Pomarańcze przeciąć na ćwiartki i pokroić w plasterki.
Do rondla wsypać cukier i wlać 1/2 szklanki wody. Wrzucić skórkę. Gotować do momentu aż zacznie być klarowna. Jeśli woda zacznie wyparowywać dodać pomarańcze. Gotować do momentu aż cząstki rozgotują się a biała osłonka ( zostanie trochę po obraniu) stanie się szklista. Można w tym stanie zostawić na noc. Rano znów gotować.W sumie około 1 i 1/2 godziny na mniejszym ogniu. Gdy zaczyna być gęste dodawać troszkę wody. Skórka musi być miękka. Gdy stwierdzimy, że skórka jest miękka, miąższ pomarańczy rozgotował się a białych osłonek nie widać dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 l gorącej wody . Już nie gotujemy.
Przelewamy gorący dżem do słoików. Wyszło 5 szt. 1/4 litra słoiczków. Studzimy na stole a potem przekładamy do lodówki.