Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2139 Ocena: 47652

Dodano:

Odsłon: 5226

Warto robić przetwory na zimę. Są o wiele bardziej smaczne i zdrowsze od tych sklepowych ,a zrobienie ich wcale nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej robić je partiami ,tak po 2 kg. Przepis podaję na 1 kg owoców.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki (duże truskawki kroimy na pół) ,wrzucamy do garnka ,zasypujemy cukrem ,dolewamy sok z cytryn i dokładnie mieszamy ,odstawiamy. Po 2-3 godzinach truskawki gotujemy około godziny od zagotowania (na średnim ogniu ,jeśli chcemy żeby dżem był gęstszy to dłużej) ,co jakiś czas mieszając. Przekładamy do słoiczków ,dobrze zakręcamy i na ściereczkę układamy do góry dnem na około 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 13 lipca 2014 Na zimę musi być obowiązkowo taki dżemik!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 28 czerwca 2014 pycha! też robię swoje przetwory i masz rację są o niebo lepsze i zdrowsze niż sklepowe!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 27 czerwca 2014 Pycha :) Ja jeszcze w życiu nie kupiłam dżemu w sklepie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń