Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem, w którym nie trzeba szukać owoców, ponieważ zajmują połowę każdego słoiczka z dżemem. Polecam!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326133
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12002
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16614
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5352
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326133
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12002
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16614
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5352
Składniki
Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek. Całe owoce zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie truskawki z cukrem podgrzewamy, ostatecznie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dżem zestawiamy z palnika, wsypujemy środek żelujący (żelfix). Wszystko razem starannie mieszamy, gotujemy kilka minut, często mieszając.
Uwaga: W garnku może pojawić się piana. Wtedy nie panikujemy, nie stresujemy się, tylko delikatnie mieszamy dżem, aż do momentu kiedy piana zniknie. Może to trochę potrwać i wydłuża przygotowanie przetworów, ale jak trzeba to trzeba. Jeżeli piana tworzy dość wyraźną, jednolitą warstwę na powierzchni owoców, można ją delikatnie zebrać. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.
Smacznego.