Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy z kawałkami owoców

Przepis dnia 2015-06-14
Dżem truskawkowy z kawałkami owoców

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48498

Dodano:

Odsłon: 3290

Dżem, w którym nie trzeba szukać owoców, ponieważ zajmują połowę każdego słoiczka z dżemem. Polecam!

Składniki

  • truskawki 1 kg
  • cukier 1/2 kg
  • sok z połowy cytryny
  • żelfix (2:1) 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek. Całe owoce zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie truskawki
    z cukrem podgrzewamy, ostatecznie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dżem zestawiamy z palnika, wsypujemy
    środek żelujący (żelfix). Wszystko razem starannie mieszamy, gotujemy kilka minut, często mieszając.

  2. Uwaga: W garnku może pojawić się piana. Wtedy nie panikujemy, nie stresujemy się, tylko delikatnie mieszamy dżem, aż do momentu kiedy piana zniknie. Może to trochę potrwać i wydłuża przygotowanie przetworów, ale jak trzeba to trzeba. Jeżeli piana tworzy dość wyraźną, jednolitą warstwę na powierzchni owoców, można ją delikatnie zebrać.

    Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 czerwca 2015 Smakowity dżemik. Ja za swój też się w końcu muszę zabrać :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 12 czerwca 2015 Piękne zdjęcia,ale gdzie te kawałki owoców?(bo o tym mowa) nie uchwyciłaś ich -))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń