Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem, w którym nie trzeba szukać owoców, ponieważ zajmują połowę każdego słoiczka z dżemem. Polecam!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17514
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 114
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 255
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 311
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17514
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 114
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 255
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 311
Składniki
Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek. Całe owoce zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie truskawki z cukrem podgrzewamy, ostatecznie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dżem zestawiamy z palnika, wsypujemy środek żelujący (żelfix). Wszystko razem starannie mieszamy, gotujemy kilka minut, często mieszając.
Uwaga: W garnku może pojawić się piana. Wtedy nie panikujemy, nie stresujemy się, tylko delikatnie mieszamy dżem, aż do momentu kiedy piana zniknie. Może to trochę potrwać i wydłuża przygotowanie przetworów, ale jak trzeba to trzeba. Jeżeli piana tworzy dość wyraźną, jednolitą warstwę na powierzchni owoców, można ją delikatnie zebrać. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.
Smacznego.