Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182169
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182169
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Składniki
Wiśnie trzeba umyć i wydrylować.
W dużym słoju lub garnku trzeba je przesypać cukrem i zostawić na trzy dni po tym czasie odlewa się sok. Lub- wrzucić do sokownika obsypać cukrem i odciągnąć sok.
Wiśnie zasypane cukrem podgrzewa się w garnku- teflonowy świetnie się sprawdza, aż będą prawie jedną masą- ale nie do końca. A pozostałości soku prawie się zredukują. Zawsze trafi się jakaś pestka- wiec można zawsze je wyłowić. Wiśnie po sokowniku podgrzewa się krócej.
Pod koniec można sprawdzić słodkość dżemu i ewentualnie go dosłodzić. Dżem nałożyłam do sparzonych wrzątkiem słoików i przed zakręceniem dokładnie przetarłam krawędź słoika. Jeśli dżem był gorący, to pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut. jeśli zimny- to 20 minut wstawione do zimnej wody, liczone od momentu zagotowania wody. Dłuższa pasteryzacja też nie zaszkodzi.
Słoiki można wyjąć na ściereczkę i czekać, aż nakrętki będą się z lekkim odgłosem zasysać.