Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 507
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 274
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 507
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 274
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9716
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1136
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4484
Składniki
Wiśnie trzeba umyć i wydrylować.
W dużym słoju lub garnku trzeba je przesypać cukrem i zostawić na trzy dni po tym czasie odlewa się sok. Lub- wrzucić do sokownika obsypać cukrem i odciągnąć sok.
Wiśnie zasypane cukrem podgrzewa się w garnku- teflonowy świetnie się sprawdza, aż będą prawie jedną masą- ale nie do końca. A pozostałości soku prawie się zredukują. Zawsze trafi się jakaś pestka- wiec można zawsze je wyłowić. Wiśnie po sokowniku podgrzewa się krócej.
Pod koniec można sprawdzić słodkość dżemu i ewentualnie go dosłodzić. Dżem nałożyłam do sparzonych wrzątkiem słoików i przed zakręceniem dokładnie przetarłam krawędź słoika. Jeśli dżem był gorący, to pasteryzujemy w gorącej wodzie 20 minut. jeśli zimny- to 20 minut wstawione do zimnej wody, liczone od momentu zagotowania wody. Dłuższa pasteryzacja też nie zaszkodzi.
Słoiki można wyjąć na ściereczkę i czekać, aż nakrętki będą się z lekkim odgłosem zasysać.