Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z aronii z dodatkiem malin jest pyszny. Wspaniały dodatek do naleśników, pieczywa i gofrów. Polecam.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 557
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101439
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5958
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 557
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101439
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5958
Składniki
Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę. Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem.
Wsypać umyte, osuszone maliny, skropić sokiem z limonki.
Dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i cukier, wymieszać.
Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.
Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.