Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z aronii z dodatkiem malin jest pyszny. Wspaniały dodatek do naleśników, pieczywa i gofrów. Polecam.
Młoda kapusta duszona z dodatkiem małych pomidorków, zaprawiona śmietaną z kl...
Odsłon: 86
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 101
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40759
Młoda kapusta duszona z dodatkiem małych pomidorków, zaprawiona śmietaną z kl...
Odsłon: 86
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 101
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40759
Składniki
Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę. Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem.
Wsypać umyte, osuszone maliny, skropić sokiem z limonki.
Dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i cukier, wymieszać.
Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.
Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.