Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio przygotowałam przepyszny dżem z borówek i bananów. Przy czym pisząc „borówki” mam na myśli borówki amerykańskie, bo od połowy lipca do końca sierpnia mamy na nie sezon. Owszem, są dostępne w sklepach przez okrągły rok, ale sezon na nasze krajowe borówki przypada na lipiec i sierpień. I tylko w tym czasie warto przygotowywać borówkowe przetwory, bo tylko teraz borówki są tanie i pełne smaku. Najsmaczniejsze! Można z nich przygotować różności w słoikach albo można część owoców zamrozić.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5290
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29623
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 208
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19218
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 932
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5290
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29623
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 208
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19218
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 932
Składniki
Borówki amerykańskie umyj, a następnie włóż do sporego rondla. Dodaj też plasterki z jednego banana i krótko rozdrobnij blenderem.
Chodzi o to, żeby zmiksować część owoców, a resztę zostawić w całości.
To miksowanie sprawi, że dżem da się przygotować znacznie szybciej, niż z całych owoców.
Rondel postaw na palniku, niech się borówki gotują. A następnie, po kilku minutach, dodaj cukier.
Smaż przez kolejny kwadrans, po czym dodaj miód dla jeszcze lepszego smaku i aromatu.
Po kolejnych 15 minutach do rondla dodaj banany pokrojone w plastry, a jeszcze lepiej – w kostkę. Uwaga, bardzo polecam kostkę, bo widoczne na zdjęciach plasterki trzeba dłużej smażyć!
Banany magicznie sprawiają, że dżem z borówek szybko gęstnieje i już zaraz, po kwadransie lub najwyżej półgodzinie, można go przekładać do słoików. I wcale nie trzeba używać żadnych żel-fixów ani dodatkowej pektyny!
Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, a następnie zakręcaj wyparzonymi nakrętkami i stawiaj do góry dnem na kuchennej desce. Po upływie godziny możesz już postawić słoiki w normalnej pozycji. Nie trzeba ich dodatkowo pasteryzować.
I tym sposobem Twój dżem z borówek jest gotowy. Luksusowy skład i smak gwarantuje wspaniałe doznania nawet w samym środku mroźnej zimy, więc koniecznie przygotuj choć malutką porcję.
Smacznego!