Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy połączenie cukinii i pomarańczy jest popularne? Raczej nie, dlatego dziś mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na dżem. Ma niebanalny kolor, a także lekko cytrusowy smak łączący się ze słodyczą.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 654
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi...
Odsłon: 136
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 199
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 654
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi...
Odsłon: 136
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 199
Składniki
Zacznij od przygotowania cukinii. Umyj ją pod bieżącą wodą i osusz. Odkrój końcówki. Obierz dokładnie i wydrąż środek. Pozostaw tylko twardą i zwartą część. Przekrój wzdłuż, a potem na drobniejsze kawałki. Możesz też zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Zostaw warzywo w dużej misce.
Pomarańcze oraz cytrynę sparz wrzątkiem. Następnie zetrzyj na tarce skórkę i dodaj ją do cukinii. Pozostałą część podziel na drobniejsze kawałki.
Cukinię, skórkę z cytryny i pomarańczy, a także pomarańcze włóż do dużego garnka. Zacznij gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy warzywa i owoce zaczną być miękkie, a całość będzie stawać się gęsta i jednolita, dodaj cukier i galaretki pomarańczowe. Wyciśnij sok z cytryny, reszta owocu nie będzie potrzebna.
Gotuj przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość powinna się robić coraz gęstsza. Przełóż dżem do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Zakręć mocno i odstaw każde naczynie do góry dnem. Następnie poczekaj aż słoiki się ostudzą. Wtedy przełóż do ciemnego i chłodnego miejsca.