Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje odkrycie w tym roku ;) Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale już wiem, że to się zmieni!
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1300
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1822
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1300
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1822
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Składniki
Owoce porzeczki przebieramy, myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przekładamy do rondla najlepiej z nieprzywierającym dnem, dosypujemy 300g cukru i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy bez przerwy, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną, przelewamy je na sito i dokładnie przecieramy, by „resztek” zostało jak najmniej. Do osuszonego rondla ponownie wlewamy przetarte owoce, dodajemy pozostały cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany płynny dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem jest dobrze zamknięty, możemy go dodatkowo spasteryzować wg własnego sprawdzonego sposobu. Wykorzystujemy do deserów np. ciast, gofrów, omletów.