Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To moje odkrycie w tym roku ;) Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale już wiem, że to się zmieni!
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105459
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 90
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105459
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 90
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Składniki
Owoce porzeczki przebieramy, myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przekładamy do rondla najlepiej z nieprzywierającym dnem, dosypujemy 300g cukru i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy bez przerwy, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną, przelewamy je na sito i dokładnie przecieramy, by „resztek” zostało jak najmniej. Do osuszonego rondla ponownie wlewamy przetarte owoce, dodajemy pozostały cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany płynny dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem jest dobrze zamknięty, możemy go dodatkowo spasteryzować wg własnego sprawdzonego sposobu. Wykorzystujemy do deserów np. ciast, gofrów, omletów.