Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardziej korzenny mus dyniowo-jabłkowy, niż dżem. Bardzo fajny, bo nie za słodki, więc będzie się bardzo dobrze komponować z naleśnikami. A przygotowanie tego dżemu czy też musu jest ekstremalnie proste. Wystarczy obrać i pokroić podstawowe surowce, a następnie wrzucić wszystko do rondla i gotować aż do odparowania nadmiaru wody oraz połączenia składników. Łatwizna!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414869
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2412
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414869
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2412
Składniki
Wystarczy obrać i pokroić podstawowe surowce, a następnie wrzucić wszystko do rondla i gotować aż do odparowania nadmiaru wody oraz połączenia składników.
Trzeba go oczywiście zamieszać kilka razy podczas smażenia, żeby się nie przypalił.
Smażyć i mieszać.
Na koniec można dla koloru dodać kurkumę i „bzyknąć” blenderem, żeby w całej masie nie było dużych kostek dyni.
Ale to nie musi być bardzo gładka masa. A nawet nie powinna taka być.
Gotowy dżem z dyni i jabłek przełóż do niezbyt dużych wyparzonych słoików, a następnie zakręć je i postaw dnem do góry. Niech tak postoją do lekkiego przestygnięcia, a potem odwróć słoiki i zostaw do całkowitego ostudzenia. Opisz i schowaj do chłodnej spiżarni lub do lodówki. W zimnie powinny wytrzymać ze 2 miesiące, ale jeśli zechcesz przechować je nieco dłużej, to warto pasteryzować słoiki przez 15 minut. Bo cukru w tym dżemie jest naprawdę niedużo! Ale one pewnie i tak długo nie wytrzymają na półce, bo już wcześniej przyniesiesz je ze spiżarni na stół i dżem zniknie jak kamfora. Jest idealny zwłaszcza do naleśników i do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika, jeśli ktoś bardzo lubi dynię. A także jako baza do pysznej zupy, więc naprawdę warto zrobić kilka porcji. Uwaga, do dłuższego przechowywania TRZEBA pasteryzować!