Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem jeżynowy to niezastąpiony smakołyk w kuchni w jesienne i zimowe dni. Dodasz go do naleśników, tostów, czy wypieków.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93997
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2749
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3549
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2325
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93997
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2749
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3549
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1644
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2325
Składniki
Dżem z jeżyn to świetny sposób, aby zatrzymać smak tych pysznych owoców przez cały rok. Tutaj znajdziesz prosty przepis, który pozwoli Ci stworzyć domowy dżem bez zbędnych dodatków. Ja opracowałam przepis na dżem z dwóch kilogramów jeżyn, ale jeśli masz ich więcej, spokojnie, też uda się go zrobić, potrzeba tylko proporcjonalnie więcej cukru i pektyn. Przygotowanie należy zacząć od owoców, które płuczę pod bieżąca wodą, umieszczając je na sitku. Następnie wrzucam je do dużego garnka (u mnie 4L) i wlewam do nich szklankę wody. Owoce następnie zagotowuję i po kolei będę dodawać kolejne składniki. Sprawdź dokładny przepis na moim blogu poniżej: