Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem jeżynowy to niezastąpiony smakołyk w kuchni w jesienne i zimowe dni. Dodasz go do naleśników, tostów, czy wypieków.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68187
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1983
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68187
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1983
Składniki
Dżem z jeżyn to świetny sposób, aby zatrzymać smak tych pysznych owoców przez cały rok. Tutaj znajdziesz prosty przepis, który pozwoli Ci stworzyć domowy dżem bez zbędnych dodatków. Ja opracowałam przepis na dżem z dwóch kilogramów jeżyn, ale jeśli masz ich więcej, spokojnie, też uda się go zrobić, potrzeba tylko proporcjonalnie więcej cukru i pektyn. Przygotowanie należy zacząć od owoców, które płuczę pod bieżąca wodą, umieszczając je na sitku. Następnie wrzucam je do dużego garnka (u mnie 4L) i wlewam do nich szklankę wody. Owoce następnie zagotowuję i po kolei będę dodawać kolejne składniki. Sprawdź dokładny przepis na moim blogu poniżej: