Do góry

Przetwory Przepis na:

Fasola szparagowa w słoikach

Fasola szparagowa w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 274

Fasola szparagowa w sosie pomidorowym. Może być składnikiem dania mięsnego lub samodzielnym daniem.

Składniki

  • 4,5 kg umytej fasoli szparagowej (u mnie żółta i zielona)
  • 1,5 szklanki miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu owocowego (u mnie domowy)
  • papryka ostra w płatkach 1 łyżeczka
  • pieprz ognisty 2 łyżeczki
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki soli
  • 600 g koncentratu pomidorowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasola szparagowa w słoikach

Przygotowanie

  1. Umytą i połamaną na kawałki fasolę umieszczam w garnku z grubym dnem, dodaję wodę, olej, miód, sól, paprykę w płatkach i pieprz. Dokładnie mieszam i pozostawiam na noc.

  2. Garnek stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania i gotuję pod przykryciem na małym ogniu do chwili gdy fasola będzie al dente . Nie zapominamy o częstym mieszaniu.

  3. Do pół miękkiej fasoli dodaję ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszam, próbuję do smaku i gotuję jeszcze 10 minut.
    Gorącą fasolę nakładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń