Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz fasolkę szparagową i możesz jeść nią przez cały rok? Jest na to smaczny i prosty sposób – marynowana fasolka szparagowa do słoików. Takie chrupiące fasolki możesz wykorzystać do przyrządzenia gulaszu, sałatki lub zjeść samodzielnie. Do przygotowania tej warzywnej przekąski użyj żółtej lub zielonej fasoli albo je pomieszaj. Najważniejsze, aby wybrać młode, jędrne fasolki, bez twardego łyka w środku.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15848
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4797
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 537
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15848
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4797
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 537
Składniki
Odetnij z fasolki szparagowej końce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Wrzuć fasolkę do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Odcedź warzywa i przelej zimną wodą. Lekko ostygłą fasolkę układaj ciasno do słoików. Do każdego słoika dodaj dwa ząbki czosnku i gałązkę kopru z baldachimem.
Do garnka wlej wodę, sól, cukier, ocet, pieprz, liście laurowe, czarny pieprz i doprowadź marynatę do wrzenia. Gorącą marynatą zalewaj fasolkę i mocno zakręć. Pasteryzuj słoiki z fasolką przez 15 minut. Następnie wyłóż słoiki na ściereczkę i pozwól przestygnąć. Wystygłą fasolkę przenieść do spiżarni, a po otwarciu wstaw do lodówki.