Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz fasolkę szparagową i możesz jeść nią przez cały rok? Jest na to smaczny i prosty sposób – marynowana fasolka szparagowa do słoików. Takie chrupiące fasolki możesz wykorzystać do przyrządzenia gulaszu, sałatki lub zjeść samodzielnie. Do przygotowania tej warzywnej przekąski użyj żółtej lub zielonej fasoli albo je pomieszaj. Najważniejsze, aby wybrać młode, jędrne fasolki, bez twardego łyka w środku.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 332
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4745
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 90
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 332
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4745
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 90
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 115
Składniki
Odetnij z fasolki szparagowej końce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Wrzuć fasolkę do osolonego wrzątku i gotuj przez 5 minut. Odcedź warzywa i przelej zimną wodą. Lekko ostygłą fasolkę układaj ciasno do słoików. Do każdego słoika dodaj dwa ząbki czosnku i gałązkę kopru z baldachimem.
Do garnka wlej wodę, sól, cukier, ocet, pieprz, liście laurowe, czarny pieprz i doprowadź marynatę do wrzenia. Gorącą marynatą zalewaj fasolkę i mocno zakręć. Pasteryzuj słoiki z fasolką przez 15 minut. Następnie wyłóż słoiki na ściereczkę i pozwól przestygnąć. Wystygłą fasolkę przenieść do spiżarni, a po otwarciu wstaw do lodówki.