Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa w wekach to sposób na zamknięcie smaków lata w słoikach. Dzięki temu można się nimi cieszyć nawet w środku zimy. Przygotowana w ten sposób zachowuje swoją chrupkość i elastyczność. Sama metoda konserwacji jest jedną z najprostszych, a zarazem najbardziej skutecznych, która zapewnia długi czas przydatności do spożycia. Przede wszystkim jednak ta fasolka szparagowa jest jedną z najpyszniejszych, jakie można zjeść. Żadna sklepowa konserwa nie może się z nią równać.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 169
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 169
Składniki
Fasolkę dokładnie umyj. Pozostaw ją w wodzie na ok. 3 minuty. Wyjmij odstaw na talerz lub do innego naczynia. Z każdej fasolki odetnij końce i je wyrzuć. Pozostałą część podziel na 3-4 cm kawałki. Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość fasoli powinno wystarczyć 6 słoików.
Napełnij słoiki pokrojoną wcześniej fasolką. Dobrze dociśnij i postukaj kilkukrotnie dnem słoika w blat, by warzywo dobrze się upakowało. Zawartość każdego słoika posyp połową łyżki soli. Wodę zagotuj w osobnym garnku. Wlewaj wrzącą do słoików aż do szyjek. Ostrzem noża poluzuj wszelkie szczeliny na brzegach słoików, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Słoiki szczelnie zakręć i przełóż do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do ok. połowy ich wysokości. Gotuj je pod przykryciem przez ok. 20 minut. Wyjmij i ostudź na blacie. Stygnąc, słoiki powinny same zacząć się zamykać. Po przygotowaniu, przechowuj fasolkę szparagową w wekach w ciemnym i suchym miejscu.