Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływając w rejs zawsze zabieramy sporo prowiantu. Teraz właściwie wszystko można kupić w każdym zakątku, ale my lubimy domowe przetwory. Są najlepsze.
Miska, łyżka, nóż, deska do krojenia, słoiki, garnek, ściereczka
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Umieścić w miseczce i każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą i czubrycą czerwoną. Zostawić w lodówce na ok 3 godziny.
Przygotować słoiki. U nas najlepiej sprawdzają się takie wielkości 400-500 ml. Słoiczki muszą być wyparzone. Wieczka, nakrętki też muszą być wyparzone.
Mięso zapakować luźno do słoiczków. Włożyć po liściu laurowym i po jednej lub dwie kulkach ziela angielskiego. Wsypać po łyżeczce żelatyny do każdego słoiczka. Dodać jeszcze po kilka łyżeczek letniej wody z czajnika. Słoiki zamknąć. Dokładnie zakręcić.
Gno garnka wyłożyć ściereczką. Słoiki umieścić w garnku. Słoiki powinny stać luźno, nie dotykać się nawzajem, ani do ścianek garnka. Garnek napełnić wodą aż pod wieczka słoików. Garnek ustawić na gazie. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Uzupełnić wodę w garnku. Ponownie włączyć gaz, gotować godzinę. Wszystkie czynności powtórzyć jeszcze raz.
Już po trzecim gotowaniu i wystudzeniu słoiki są gotowe. Umieścić w lodówce. Powstanie pyszna galaretka.
Gotowe. Wyszły cztery słoiczki jak na fotce. Można zajadać z pieczywem, albo np na ciepło z makaronem, kaszą.
Smacznego. Miłych wakacji.