Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To pierwszy z nich.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13535
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 842
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12706
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13535
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 842
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12706
Składniki
Cytrynę wyszorowałem, wypłukałem, sparzyłem wrzątkiem. Następnie osuszyłem cienko obrałem. Skórkę cytrynową pokroiłem na cieniutkie paseczki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na plasterki. Gruszki umyłem, obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne. Z octu, 1,5 szklanki wody i cukru przygotowałem zalewę. Dodałem przyprawy i skórkę cytrynową, zagotowałem, zdjąłem z ognia. Połówki gruszek naszpikowałem goździkami, włożyłem do zalewy. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przełożyłem gruszki do wyparzonych słoików. Zalewę gotowałem następne 30 minut. Gorącym płynem zalałem owoce w słoikach, tak aby były w całości przykryte zalewą. Słoiki szczelnie zamknąłem.