Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w zalewie octowej

Gruszki w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1102

Dodano:

Odsłon: 3926

Mój ulubiony kompot :-)
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ocet, cukier i wodę zagotować w garneczku.

    Kiedy zalewa się grzeje, obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach mniej więcej do 2/3 wysokości.

    Do słoików włożyć po dwa goździki (słoiki 0,5 litra) i zalać gorącą zalewą.

    Pasteryzować w dużym garnku (słoiki powinny być w wodzie trochę ponad połowę wysokości) ok. 15-20 minut od zagotowania na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.



    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Przy większej ilości słoików można pasteryzować w piekarniku, wtedy należy wstawić słoiki do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 80 stopni i pasteryzować 15-20 minut od momentu osiągnięcia ustawionej temperatury.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń