Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby w pomidorach do słoików

Grzyby w pomidorach do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2382

Dodano:

Odsłon: 1319

Znakomite przetwory z leśnych grzybów czyli grzyby w pomidorach to moja propozycja dzisiejszego dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują podane na zimno.

Składniki

  • 50 dag grzybów leśnych
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • szczypta  ostrej papryki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Grzyby w pomidorach do słoików

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy i kroimy w większe części, następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak, żeby całe były zanurzone, dodajemy sól i gotujemy około 10 minut. Cebulkę drobno siekamy. Ugotowane grzyby odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody.

  2. Na gorącym oleju rumienimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i całość mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. A 7 minut przed końcem gotowania wlewamy ocet, doprawiamy cukrem i szczyptą ostrej papryki.
    Przekładamy grzyby do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut i odwracamy do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń