Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite przetwory z leśnych grzybów czyli grzyby w pomidorach to moja propozycja dzisiejszego dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują podane na zimno.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1322
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1757
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9078
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1322
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1757
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9078
Składniki
Grzyby oczyszczamy i kroimy w większe części, następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak, żeby całe były zanurzone, dodajemy sól i gotujemy około 10 minut. Cebulkę drobno siekamy. Ugotowane grzyby odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody.
Na gorącym oleju rumienimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i całość mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. A 7 minut przed końcem gotowania wlewamy ocet, doprawiamy cukrem i szczyptą ostrej papryki. Przekładamy grzyby do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut i odwracamy do góry dnem.