Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę pastę dostałam od koleżanki. W jej wersji była większa ilość papryczek chili przez co /jak dla nas/ pasta była zbyt pikantna. Pasta idealnie pasuje do kanapek ale również możemy ją dodawać do sosów, zapiekanek czy pizzy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2705
Składniki
Papryczki chili zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. /dzięki temu łatwiej będzie je potem zblendować/. Po tym czasie papryczki odsączamy, osuszamy, odcinamy szypułki, rozcinamy i usuwamy nasiona. Z papryki czerwonej również usuwamy ogonki i nasiona. Czosnek obieramy. Wszystkie przygotowane warzywa kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone składniki i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa się rozgotują. W międzyczasie doprawiamy przyprawami:mieloną kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Następnie całość blendujemy. Jeśli sos jest zbyt rzadki musimy go jeszcze trochę pogotować by odparował i zgęstniał /często mieszając by się nie przypalił/. Konsystencja powinna przypominać bardziej pastę niż sos by nie spływać z kanapek. Gotową pastę przekładamy do małych słoików i pasteryzujemy 10-15 min. - w zależności od wielkości słoików.