Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubimy wakacje pod żaglami i jak co roku moim zadaniem jest zaprowiantowanie okrętu. Oczywiście mam różne pomysły, ale zawsze najlepiej sprawdzają się proste dania zapakowane do słoików. I te słoiki/konserwy takie są. Dobre mięso, dobry sos, zioła, bób, fasolka szparagowa. Pycha.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Fasolkę szparagową umytą i pozbawiona końcówek ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Ugotowaną, wystudzoną fasolkę pokroić na małe kawałki. Bób umyty ugotować w osolonej wodzie z odrobina cukru. Ugotowany, wystudzony bób obrać ze skórek. Do pokrojonego mięsa z indyka dodać zioła prowansalskie i dobrze wymieszać. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać mięso w ziołach i pomidory. Przykryć i dusić ok 30 min. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzącej wody. Pomieszać od czasu do czasu. Dodać koncentrat pomidorowy i cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Dusić jeszcze na wolnym ogniu ok 15 - 20 min. Na koniec dodać pokrojone drobniutko liście szałwii. Do wyparzonych słoików nałożyć bób do 1/3 wysokości i to samo zrobić z fasolką szparagową. Słoiki dopełnić mięsem z sosem z patelni. Zakręcić wieczka. Pasteryzować ok 15- 20 minut. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Słoiki/konserwy wakacyjne gotowe. Takie mięso ze słoika można zjeść z bułeczką, albo makaronem, kaszą. Smacznego.