Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta kiszona bez dodatków tylko kapusta i sól kamienna. Taką kapustę można używać do surówek, zup jako dodatek do drugiego dania itp. Polecam
miska, tłuczek drewniany, słoiki,
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 10887
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 40
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 345
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4817
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 38
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 10887
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 40
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 345
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 4817
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 38
Składniki
Poszatkowaną kapustę przekładam porcjami do dużej wyparzonej wrzątkiem miski, przesypując solą kamienną. Po wsypaniu całości czyli 10 kg. i soli kamiennej 250 g. dokładnie mieszam przekładając kapustę z dołu na górę i tak co jakiś czas. Zostawiam tak na 2 godzinki aż kapusta puści sok, wtedy przekładam do słoików, odciskając nadmiar soku, ale wkładam porcjami i każda porcję ugniatam drewnianym tłuczkiem z kulką lub dłońmi. Zakręcam słoiki i odkładam w ciemne miejsce. Słoiku układam na specjalnej tacy bo będą puszczały sok. Po trzech dniach słoiki ostrożnie dokręcam, i tak co drugi dzień lekko dokręcam. Po 14 dniach kapusta już powinna być ukiszona ,wtedy można ją za pasteryzować. Smacznego
Kapusta juz ukiszona , będzie suróweczka.