Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta kiszona bez dodatków tylko kapusta i sól kamienna. Taką kapustę można używać do surówek, zup jako dodatek do drugiego dania itp. Polecam
miska, tłuczek drewniany, słoiki,
Składniki
Poszatkowaną kapustę przekładam porcjami do dużej wyparzonej wrzątkiem miski, przesypując solą kamienną. Po wsypaniu całości czyli 10 kg. i soli kamiennej 250 g. dokładnie mieszam przekładając kapustę z dołu na górę i tak co jakiś czas. Zostawiam tak na 2 godzinki aż kapusta puści sok, wtedy przekładam do słoików, odciskając nadmiar soku, ale wkładam porcjami i każda porcję ugniatam drewnianym tłuczkiem z kulką lub dłońmi. Zakręcam słoiki i odkładam w ciemne miejsce. Słoiku układam na specjalnej tacy bo będą puszczały sok. Po trzech dniach słoiki ostrożnie dokręcam, i tak co drugi dzień lekko dokręcam. Po 14 dniach kapusta już powinna być ukiszona ,wtedy można ją za pasteryzować. Smacznego
Kapusta juz ukiszona , będzie suróweczka.