Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 37
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 120
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 37
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 120
Składniki
Keczup jest bardzo zdrowy, ponieważ nie trzeba dodawać ogromnej ilości octu i cukru- cukinia jest naturalnie słodka i ta odrobina wystarczy aby keczup był wyjątkowo smaczny Dostałam ogromne cukinie, z twardawą skórką ale jeszcze z miękkimi pestkami- takie są idealne na keczup. Cukinie pokroiłam na grube plastry- tak łatwiej pozcinać skórkę bez obcięcia palca. Potem pokroiłam ją w grubą kostkę. Można użyć młodej cukinii ale pozostawienie skórki spowoduje to , ze keczup wyjdzie brązowy :)
Pokrojonej cukinii wyszło mi 5 litrów i na ta ilość cukinii podałam składniki. Do garnka pełnego cukinii nalałam na dno wodę- około 7 milimetrów. Włączyłam ogień i pod przykryciem parowałam cukinię, aż całkiem zmiękła- od 20 do 30 minut. Zrobi się jej 2,5 litra. Odlałam nadmiar wody- można go odparować i to będzie długo trwało. Dodałam liście i ziele, chili i koncentrat i gotowałam jeszcze parę minut aby przyprawy zdążyły puścić smak.
Wyłączyłam ogień, wyjęłam ziele i liście, dodałam suszona bazylię i całość zmalaksowałam. Można użyć słabszej zalewy 1 łyżka soli- 1/3 szkl cukru- 1/3 szkl octu lub 1,5 łyżki soli- 1/2 szkl cukru - 1/2 szkl octu.- To mi bardziej pasuje. Oczywiście trzeba keczup rozlać do słoików i zapasteryzować- jeśli gorący to 10 minut w gorącej wodzie licząc od zagotowania. Smacznego :)