Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona cukinia to idealny dodatek do dań obiadowych czy sałatek. Szczególnie dobrze sprawdza się zimą, kiedy nie ma świeżych warzyw. Dodatek ziół sprawia, że całość jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Tak przygotowane przetwory to świetny pomysł, by twoje zapasy tego wyjątkowego warzywa się nie zmarnowały. Cukinia w tym przepisie jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeśli jednak wolisz odrobinę chrupkości, pozostaw skórkę.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30943
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4724
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30943
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3648
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4724
Składniki
Cukinię umyj i obierz ze skórki. Jeśli wolisz bardziej chrupiące pikle, możesz ją zostawić. Pokrój warzywa w kostkę o średniej wielkości, pozbywając się gniazda nasiennego. Szalotkę obierz i pokrój w paski.
Włóż cukinię i szalotkę do durszlaka i podstaw pod niego duży garnek. Posyp wszystko solą i odstaw na 2-3 godziny, by woda odciekła. Po tym czasie mieszankę warzyw posyp gorczycą i siekanymi koperkiem oraz natką pietruszki.
Garnek z zebraną wodą postaw na kuchence i dolej do niego ocet. Dodaj cukier i kurkumę. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru.
Cukinię i szalotkę ułóż ciasno w słoikach. Zalej je gorącą solanką.
Słoiki zakręć i włóż do piekarnika nagrzanego do 110 st. Celsjusza. Pasteryzuj je przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij i postaw do góry dnem. Całkowicie ostudź.
Kiszona cukinia jest gotowa do spożycia już następnego dnia. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.