Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, lekko różowe, pyszne rzodkiewki. Są świetnym dodatkiem do kanapek, mięs z grilla, sałatek czy do schrupania solo, polecam :)
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 546
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25095
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6168
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 546
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25095
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6168
Składniki
Rzodkiewki odciąć od liści, zalać zimną wodą, dobrze wypłukać z resztek ziemi. Liście chrzanu dobrze umyć.
Słój ( u mnie poj. 2 l ) wyparzyć. Na dno słoja ułożyć dwa liście, wraz z łodygami, chrzanu. Wrzucić 2 liście laurowe, 1 ziele angielskie i 4 ząbki czosnku. Układać ściśle rzodkiewki pozbawione korzonków, do wysokości 3/4 słoja. Na wierzchu ułożyć dwa spore liście chrzanu. Zapobiegnie to wypływaniu rzodkiewek na wierzch.
Można na liściach ułożyć piętkę razowego czy żytniego chleba. Przyspieszy to fermentację. Zalać solanką do przykrycia składników. Słój pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką, aby uchronić zawartość przed światłem dziennym. Kiszonka nie traci wtedy cennych witamin. Po 5-7 dniach rzodkiewka jest gotowa do spożycia.