Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, lekko różowe, pyszne rzodkiewki. Są świetnym dodatkiem do kanapek, mięs z grilla, sałatek czy do schrupania solo, polecam :)
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1612
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 655
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1612
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 655
Składniki
Rzodkiewki odciąć od liści, zalać zimną wodą, dobrze wypłukać z resztek ziemi. Liście chrzanu dobrze umyć.
Słój ( u mnie poj. 2 l ) wyparzyć. Na dno słoja ułożyć dwa liście, wraz z łodygami, chrzanu. Wrzucić 2 liście laurowe, 1 ziele angielskie i 4 ząbki czosnku. Układać ściśle rzodkiewki pozbawione korzonków, do wysokości 3/4 słoja. Na wierzchu ułożyć dwa spore liście chrzanu. Zapobiegnie to wypływaniu rzodkiewek na wierzch.
Można na liściach ułożyć piętkę razowego czy żytniego chleba. Przyspieszy to fermentację. Zalać solanką do przykrycia składników. Słój pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką, aby uchronić zawartość przed światłem dziennym. Kiszonka nie traci wtedy cennych witamin. Po 5-7 dniach rzodkiewka jest gotowa do spożycia.