Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, lekko różowe, pyszne rzodkiewki. Są świetnym dodatkiem do kanapek, mięs z grilla, sałatek czy do schrupania solo, polecam :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15543
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15543
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Rzodkiewki odciąć od liści, zalać zimną wodą, dobrze wypłukać z resztek ziemi. Liście chrzanu dobrze umyć.
Słój ( u mnie poj. 2 l ) wyparzyć. Na dno słoja ułożyć dwa liście, wraz z łodygami, chrzanu. Wrzucić 2 liście laurowe, 1 ziele angielskie i 4 ząbki czosnku. Układać ściśle rzodkiewki pozbawione korzonków, do wysokości 3/4 słoja. Na wierzchu ułożyć dwa spore liście chrzanu. Zapobiegnie to wypływaniu rzodkiewek na wierzch.
Można na liściach ułożyć piętkę razowego czy żytniego chleba. Przyspieszy to fermentację. Zalać solanką do przykrycia składników. Słój pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką, aby uchronić zawartość przed światłem dziennym. Kiszonka nie traci wtedy cennych witamin. Po 5-7 dniach rzodkiewka jest gotowa do spożycia.