Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, lekko różowe, pyszne rzodkiewki. Są świetnym dodatkiem do kanapek, mięs z grilla, sałatek czy do schrupania solo, polecam :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 27956
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9629
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2135
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4128
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 816
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 27956
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9629
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2135
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4128
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 816
Składniki
Rzodkiewki odciąć od liści, zalać zimną wodą, dobrze wypłukać z resztek ziemi. Liście chrzanu dobrze umyć.
Słój ( u mnie poj. 2 l ) wyparzyć. Na dno słoja ułożyć dwa liście, wraz z łodygami, chrzanu. Wrzucić 2 liście laurowe, 1 ziele angielskie i 4 ząbki czosnku. Układać ściśle rzodkiewki pozbawione korzonków, do wysokości 3/4 słoja. Na wierzchu ułożyć dwa spore liście chrzanu. Zapobiegnie to wypływaniu rzodkiewek na wierzch.
Można na liściach ułożyć piętkę razowego czy żytniego chleba. Przyspieszy to fermentację. Zalać solanką do przykrycia składników. Słój pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką, aby uchronić zawartość przed światłem dziennym. Kiszonka nie traci wtedy cennych witamin. Po 5-7 dniach rzodkiewka jest gotowa do spożycia.