Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z czereśni dla dorosłych

Kompot z czereśni dla dorosłych

Autor:

Przepisów i artykułów: 2159 Ocena: 48012

Dodano:

Odsłon: 7011

Dzięki spirytusowi czereśnie nie tracą swojego koloru. Grenadyna wzbogaca smak i potęguje czerwień kompotu.

Składniki

  • czereśnie
  • 1 łyżka grenadyny (na słoik 500 ml)
  • 2 łyżki spirytusu (na słoik 500 ml)
  • 1 łyżka cukru (na słoik 500 ml)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czereśnie myjemy i przekładamy do słoików. My zazwyczaj układamy owoce do ¾ wysokości słoika. Do każdego słoika (u nas 500 ml, przy większym automatycznie zwiększamy proporcje) wlewamy 1 łyżkę grenadyny i 2 łyżki spirytusu, zasypujemy cukrem. Całość zalewamy gorącą wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 lipca 2015 Na pewno zyskuje na smaku, bo same czereśnie w kompocie są dość mdłe :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń