Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz domowe przetwory, to kompot z truskawek na zimę musi znaleźć się w twojej spiżarce. Pozwala zachować słodycz i smak słońca nawet zimą. Taki kompot jest niezastąpionym remedium na infekcje i wspomaganie odporności. Pozwala przygotować wiele deserów z prawdziwych, własnych i niemrożonych truskawek.
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 202
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 47
...ale pyszny.
Odsłon: 108
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 202
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 47
...ale pyszny.
Odsłon: 108
Składniki
W garnku wymieszaj ze sobą wodę z cukrem. Całość zagotuj, mieszając co jakiś czas, by cukier się rozpuścił. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Powkładaj je bardzo ciasno do słoików, uważając, by się w trakcie nie rozpadły.
Zawartość słoików zalej przygotowanym wcześniej roztworem wody i cukru. Pozostaw ok. 2 cm wolnego miejsca między górnym poziomem płynu a zakrętką. Jeśli zabrakło ci wody, przygotuj nową porcję w tych samych proporcjach. Słoiki z truskawkami wstaw do bardzo dużego garnka wyścielonego materiałową ściereczką. Zalej je wodą do wysokości ok. 2/3 słoików.
Kompot z truskawek na zimę pasteryzuj przez ok. 3-5 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i postaw je dnem do góry na stabilnej powierzchni. Kiedy słoiki całkowicie wystygną, sprawdź, czy zakrętki są wklęsłe, czy wypukłe. Wklęsłe możesz schować do spiżarki. Wypukłe zagotuj jeszcze raz. Jeśli nie da ro rezultatów, przelej kompot do innego słoika i spróbuj ponownie.
Taki kompot z truskawek jest idealną propozycją na zimowe, zimne wieczory: jako dodatek do deserów, baza do sosów owocowych lub do picia w trakcie infekcji.