Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot ze śliwek

Kompot ze śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 14050

U nas w domu robienie przetworów, czyli zapasów na zimę, idzie pełną parą. Czas na śliwki.

Składniki

  • śliwki (tyle, ile uzbieramy lub kupimy)
  • cukier 5 łyżek do każdego słoika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kompot ze śliwek

Przygotowanie

  1. Przygotować litrowe słoiki, wyparzyć. Śliwki umyć, osuszyć na sicie.

  2. Do każdego słoika wsypać śliwki, zapełniając go owocami do 3/4 wysokości, oraz po 5 łyżek cukru. Owoce zalać zimną wodą, która powinna sięgać 3 cm poniżej brzegu każdego słoika. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić. Kompoty przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozenkakk 03 września 2016 Pestki przed wekowaniem należy wypestkować. ponieważ zawierają substancje trujące. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna 03 sierpnia 2014 Nie dość, że kompot ze śliwek, to jeszcze etykiety Smaker.pl na słoikach <3 Cudowniej nie może być! :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń