Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas w domu robienie przetworów, czyli zapasów na zimę, idzie pełną parą. Czas na śliwki.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321544
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 220
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 121
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321544
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 220
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 121
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 111
Składniki
Przygotować litrowe słoiki, wyparzyć. Śliwki umyć, osuszyć na sicie.
Do każdego słoika wsypać śliwki, zapełniając go owocami do 3/4 wysokości, oraz po 5 łyżek cukru. Owoce zalać zimną wodą, która powinna sięgać 3 cm poniżej brzegu każdego słoika. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić. Kompoty przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.