Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659
Dodano: 03.08.2014
Odsłon: 14050
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotować litrowe słoiki, wyparzyć. Śliwki umyć, osuszyć na sicie.
Do każdego słoika wsypać śliwki, zapełniając go owocami do 3/4 wysokości, oraz po 5 łyżek cukru. Owoce zalać zimną wodą, która powinna sięgać 3 cm poniżej brzegu każdego słoika. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić. Kompoty przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

bozenkakk 03 września 2016Zgłoś do usunięcia
Pestki przed wekowaniem należy wypestkować. ponieważ zawierają substancje trujące. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Joanna 03 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Nie dość, że kompot ze śliwek, to jeszcze etykiety Smaker.pl na słoikach <3 Cudowniej nie może być! :-) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz