Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna,aromatyczna konfitura z gruszek o imbirowym posmaku...doskonała do świeżych rogalików,naleśnikówczy racuchów.W jesienne,zimne dni dodaję ją nawet do goracej herbaty ,bo kto powiedział,że do herbaty tylko płatki róż w cukrze pasują?:-) Przepis wycyganiłam od mojej cioci:-) Uwaga: MOŻNA SIĘ UZALEŻNIĆ!
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 171
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 387
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 172
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 171
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 387
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 172
Składniki
Gruszki obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(ok.1cmx1cm).
Cytryny szorujemy,sparzamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę po czym wyciskamy z nich sok.
Gruszki,sok oraz skórkę otartą z cytryn łączymy i dodajemy pozostałe składniki
Imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do gruszek.
Cukier dosypujemy do gruszek i mieszamy UWAGA: Gruszki same w sobie są dosyć słodkie więc należy uważać z cukrem aby nie przesłodzić,napisałm 2,5 szklanki,ale najlepiej będzie jeśli przed dosypaniem kolejnej porcji cukru spróbujemy,bo być może uznamy,że więcej cukru potrawa nie potrzebuje.Podobnie z imbirem,ma być tylko tłem dla gruszek,ma być wyczuwalny,ale nie dominujący.
Na koniec dodajemy cynamon...niewiele,ma on tylko dodać aromatu naszy konfiturom i podobnie jak imbir nie powinien domiinować.
Wszystko gotujemy na niewielkim gazie,nie zapominając o mieszaniu(uwaga,bo konfitury łatwo sie przypalają).Gotujemy ok 20 minut aż konfitura zacznie gęstnieć.Nakładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok 15 minut.
SMACZNEGO! :-)