Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 232
Dodano: 25.08.2010
Odsłon: 2765
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Gruszki obieramy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(ok.1cmx1cm).
Cytryny szorujemy,sparzamy i na drobnej tarce ścieramy skórkę po czym wyciskamy z nich sok.
Gruszki,sok oraz skórkę otartą z cytryn łączymy i dodajemy pozostałe składniki
Imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do gruszek.
Cukier dosypujemy do gruszek i mieszamy UWAGA: Gruszki same w sobie są dosyć słodkie więc należy uważać z cukrem aby nie przesłodzić,napisałm 2,5 szklanki,ale najlepiej będzie jeśli przed dosypaniem kolejnej porcji cukru spróbujemy,bo być może uznamy,że więcej cukru potrawa nie potrzebuje.Podobnie z imbirem,ma być tylko tłem dla gruszek,ma być wyczuwalny,ale nie dominujący.
Na koniec dodajemy cynamon...niewiele,ma on tylko dodać aromatu naszy konfiturom i podobnie jak imbir nie powinien domiinować.
Wszystko gotujemy na niewielkim gazie,nie zapominając o mieszaniu(uwaga,bo konfitury łatwo sie przypalają).Gotujemy ok 20 minut aż konfitura zacznie gęstnieć.Nakładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok 15 minut.
SMACZNEGO! :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

magdakos 25 września 2014Zgłoś do usunięcia
ups... już się doczytałam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

magdakos 22 września 2014Zgłoś do usunięcia
imbir świeży czy z paczki?0 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 17 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
No dokładnie z imbirem ostrożnie:-)Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

polyanna74 26 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam kilka sloików jesienią-fajne-może tylko z imbirem ciut przesadziłam. Trzeba uważać tak jak pisze gocha01 autorka.0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 25 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis na konfiturę. Musi być pyszna.0 Kto głosował? | Odpowiedz