Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna i ciekawa konfitura. Połączenie lekkiego kwasku dojrzałych wiśni z kakao daje naprawdę świetny efekt.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115793
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7884
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2976
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1389
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1246
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115793
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7884
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2976
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1389
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1246
Składniki
Najpierw myjemy i drylujemy wiśnie. Wydrylowane owoce pozostawiamy na kilka godzin, żeby wyciekł z nich sok. Dzięki temu zabiegowi zmniejszy się czas potrzebny na przygotowanie konfitury.
Wiśnie, które odstały swoje w misce po drylowaniu przekładamy do garnka i dodajmy cukier. Owoce wstawiamy na ogień, od razu mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Może być na całą noc.
Następnego dnia konfiturę doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu spokojnie gotujemy. Powinna stawać się coraz bardziej gęsta, a wiśnie powinny się coraz bardziej rozpadać. Ponownie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wystygnięta konfitura powinna być już dość gęsta. Po raz trzeci doprowadzamy ją do wrzenia i jak się zagotuje, dodajemy kakao. Mieszamy do momentu, aż będzie jednolita, gotujemy jeszcze przez kilka minut i przelewamy do słoików. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia i gotowe.