Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja robiłem sok z 4 kg owoców ciemnych winogron, wyszło mi prawie 6 małych słoiczków konfitury. Konfitura jest smaczna i zdrowa.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13251
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13251
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2589
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3738
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4751
Składniki
Pestki i skórki mielimy w maszynce przez średnie sitko. Wkładamy do małych słoiczków, ubijamy łyżką . Pasteryzujemy przez 15 - 29 minut. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Pestki i skórki z ciemnych winogron mają właściwości : antyoksydacyjne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe.
Dzięki tym właściwością wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca, wzmacniają układ krwionośny, pobudzają krążenie krwi i zapobiegają powstawaniu skrzepów, zmniejszają ciśnienie krwi, chronią płuca przed chorobami i infekcjami, usprawniają funkcjonowanie stawów, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, pomagają utrzymać jędrność i elastyczność skóry, powstrzymują wypadanie włosów i pobudzają wzrost nowych, wspomagają leczenie chorób skóry, spowalniają rozwój zaćmy i jaskry, sprawdzają się w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
Konfitury z pestek i skórek winogron spożywamy w niedużych ilościach, wystarczy mała łyżeczka dziennie. Konfiturą można nap. posmarować cieniutko kromkę chleba. Podczas jedzenia są wyczuwalne drobne kawałki pestek, ale tym nie trzeba się przejmować, można je po prostu połknąć lub trochę rozgryźć.
Smacznego !