Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja robiłem sok z 4 kg owoców ciemnych winogron, wyszło mi prawie 6 małych słoiczków konfitury. Konfitura jest smaczna i zdrowa.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 176
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 176
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Składniki
Pestki i skórki mielimy w maszynce przez średnie sitko. Wkładamy do małych słoiczków, ubijamy łyżką . Pasteryzujemy przez 15 - 29 minut. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Pestki i skórki z ciemnych winogron mają właściwości : antyoksydacyjne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe.
Dzięki tym właściwością wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko zachorowalności na choroby serca, wzmacniają układ krwionośny, pobudzają krążenie krwi i zapobiegają powstawaniu skrzepów, zmniejszają ciśnienie krwi, chronią płuca przed chorobami i infekcjami, usprawniają funkcjonowanie stawów, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, pomagają utrzymać jędrność i elastyczność skóry, powstrzymują wypadanie włosów i pobudzają wzrost nowych, wspomagają leczenie chorób skóry, spowalniają rozwój zaćmy i jaskry, sprawdzają się w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
Konfitury z pestek i skórek winogron spożywamy w niedużych ilościach, wystarczy mała łyżeczka dziennie. Konfiturą można nap. posmarować cieniutko kromkę chleba. Podczas jedzenia są wyczuwalne drobne kawałki pestek, ale tym nie trzeba się przejmować, można je po prostu połknąć lub trochę rozgryźć.
Smacznego !