Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże ogórki zostały przerobione a zostało troszkę małych. I zaprawiłam zalewą z octu jabłkowego. To prawdziwy rarytas. I tylko na święta.
Zapiekanka ziemniaczana wege to szybki i prosty pomysł na obiad z kuchni wege...
Odsłon: 7718
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi...
Odsłon: 87
Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest k...
Odsłon: 3797
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 1443
Zapiekanka ziemniaczana wege to szybki i prosty pomysł na obiad z kuchni wege...
Odsłon: 7718
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi...
Odsłon: 87
Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest k...
Odsłon: 3797
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 1443
Składniki
Ogóreczki dokładnie umyć. Włożyć do słoiczka. Dodać pokrojoną marchewkę, ząbek czosnku, troszkę cebulki i troszkę ( według uznania ) papryczki chili.
Przygotować zalewę w proporcjach: 1 szklankę octu jabłkowego, 5 szklanek wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli niejodowanej kłodawskiej, 1 łyżeczka ziela angielskiego , kilka listków laurowych , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżeczka białej gorczycy.
Zalewę zagotować i gotować 5-10 minut. Ja zalewę zostawiam na drugi dzień aby przeszła przyprawami. Odcedzam na sicie i zimną zalewam ogóreczki.
Słoiki zamykam i wstawiam do pasteryzowania. Od momentu zagotowania pasteryzuję na mniejszym ogniu 15 minut. Wyjmuję gorące i odstawiam do ostygnięcia przewrócone do góry dnem. Ogóreczki są jędrne i smakowite. Smacznego!!!