Do góry

Przetwory Przepis na:

Małe ogóreczki z marchewką i chili w zalewie z octu jabłkowego.

Małe ogóreczki z marchewką i chili w zalewie z octu jabłkowego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 1081

Dodano:

Odsłon: 62

Duże ogórki zostały przerobione a zostało troszkę małych. I zaprawiłam zalewą z octu jabłkowego. To prawdziwy rarytas. I tylko na święta.

Składniki

  • Małe ogóreczki
  • Marchewka
  • Papryczka chili
  • Czosnek
  • Cebulka
  • Zalewa z octu jabłkowego z przyprawami
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Małe ogóreczki z marchewką i chili w zalewie z octu jabłkowego.

Przygotowanie

  1. Ogóreczki dokładnie umyć. Włożyć do słoiczka. Dodać pokrojoną marchewkę, ząbek czosnku, troszkę cebulki i troszkę ( według uznania ) papryczki chili.

  2. Przygotować zalewę w proporcjach:
    1 szklankę octu jabłkowego, 5 szklanek wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli niejodowanej kłodawskiej, 1 łyżeczka ziela angielskiego , kilka listków laurowych , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżeczka białej gorczycy.

  3. Zalewę zagotować i gotować 5-10 minut. Ja zalewę zostawiam na drugi dzień aby przeszła przyprawami. Odcedzam na sicie i zimną zalewam ogóreczki.

  4. Słoiki zamykam i wstawiam do pasteryzowania. Od momentu zagotowania pasteryzuję na mniejszym ogniu 15 minut. Wyjmuję gorące i odstawiam do ostygnięcia przewrócone do góry dnem.

    Ogóreczki są jędrne i smakowite.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń