Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże ogórki zostały przerobione a zostało troszkę małych. I zaprawiłam zalewą z octu jabłkowego. To prawdziwy rarytas. I tylko na święta.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 46
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 46
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 41
Składniki
Ogóreczki dokładnie umyć. Włożyć do słoiczka. Dodać pokrojoną marchewkę, ząbek czosnku, troszkę cebulki i troszkę ( według uznania ) papryczki chili.
Przygotować zalewę w proporcjach: 1 szklankę octu jabłkowego, 5 szklanek wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli niejodowanej kłodawskiej, 1 łyżeczka ziela angielskiego , kilka listków laurowych , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżeczka białej gorczycy.
Zalewę zagotować i gotować 5-10 minut. Ja zalewę zostawiam na drugi dzień aby przeszła przyprawami. Odcedzam na sicie i zimną zalewam ogóreczki.
Słoiki zamykam i wstawiam do pasteryzowania. Od momentu zagotowania pasteryzuję na mniejszym ogniu 15 minut. Wyjmuję gorące i odstawiam do ostygnięcia przewrócone do góry dnem. Ogóreczki są jędrne i smakowite. Smacznego!!!