Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duże ogórki zostały przerobione a zostało troszkę małych. I zaprawiłam zalewą z octu jabłkowego. To prawdziwy rarytas. I tylko na święta.
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 87
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 151
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 86
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 87
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 151
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 86
Składniki
Ogóreczki dokładnie umyć. Włożyć do słoiczka. Dodać pokrojoną marchewkę, ząbek czosnku, troszkę cebulki i troszkę ( według uznania ) papryczki chili.
Przygotować zalewę w proporcjach: 1 szklankę octu jabłkowego, 5 szklanek wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli niejodowanej kłodawskiej, 1 łyżeczka ziela angielskiego , kilka listków laurowych , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 1 łyżeczka białej gorczycy.
Zalewę zagotować i gotować 5-10 minut. Ja zalewę zostawiam na drugi dzień aby przeszła przyprawami. Odcedzam na sicie i zimną zalewam ogóreczki.
Słoiki zamykam i wstawiam do pasteryzowania. Od momentu zagotowania pasteryzuję na mniejszym ogniu 15 minut. Wyjmuję gorące i odstawiam do ostygnięcia przewrócone do góry dnem. Ogóreczki są jędrne i smakowite. Smacznego!!!