Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto w piąteczek raźno wstaje ten robi pickle z Magnoli Wielkokwiatowej Przepis na jeden słoik (zmodyfikowany przepis James'a Olivera) -Ocet ryżowy (Ja użyłem ocet jabłkowy) - 1 szklankę -2 łyżki cukru -1 łyżeczka soli -2 ząbki czosnku I najważniejszy składnik - Kwiaty Magnolii (Płatki z pręcikami) ps. Magnolia Grandiflora (Magnolia wielkokwiatowa) zwana też Budda Flower jest jednym z kultywarów który kwitnie latem a nie jak wiekszość Magnolii wiosną. Jest to drzewko mrozoodporne, więc może być uprawiane także w strefach umiarkowanych, europejskich. Od Tysięcy lat kwiaty tego drzewa są używane w medycynie tradycyjnej m.in Japonii, Chin i Korei - mają właściowści leczące choroby płuc , snu a nawet nerwów , zawałów, stresu, astmy, chorób wątroby, otyłości, alzheimerowi, bólu zębów a nawet nowotworów a to głównie dzięki zawartosci aż 250 substancji czynnych (przy czym większość z nich znajduje się w korze tego drzewa, która stosowana jest w medycynie). Kwiaty mają mniejszą zawartość substancji ale również mają działanie lecznicze . Magnolie są cenionym warzywem w azji, robi się z nich pickle (marynaty) , serwowane podobnie jak imbir do sushi lub innych dań a nawet jadane jako lekarstwo. Z kwiatów robi się również syropy i herbatki ... Zachęcam również do spróbowania kwiatów magnolii , nie tylko Magnolii Wielkokwiatowej ale też innych rodzajów, które również są jadalne.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 142
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 142
Składniki
Kwiaty Magnolii wielkokwiatowej zbieramy wczesnym latem albowiem ten kultywar kwitnie tylko latem . Inne rodzaje Magnolii zbieramy na wiosnę . Zebrane wiaty płuczemy pod bierzącą wodą. Następnie kwiaty kroimy na mniejsze kawałki lub dajemy w całości do słoika
W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem , cukrem i solą w garnku , po czym zalewamy wrzącą substancją ułożone w słoiku płatki kwiatów z czoskiem i odwracamy słoik do góry wieczkiem aby zassała nakrywka. Marynata jest już gotowa do spożycia po schłodzeniu . Można ją przetrzymywać ponad rok .