Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane marchewki to świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Nadają się do spożycia nawet po kilku godzinach od przygotowania. Zrób jednak kilka słoików więcej, by cieszyć się nimi także zimą!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15072
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2290
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8869
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15072
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2290
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8869
Składniki
Umyj i obierz marchewki. Pokrój je w słupki. Ułóż dość ciasno w starannie wyparzonych słoikach.
Pomiędzy marchewki powtykaj obrane i przekrojone ząbki czosnku. Rozdziel też proporcjonalnie pomiędzy słoiki ziarenka gorczycy.
Zagotuj w rondelku wodę z octem jabłkowym i cukrem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zalej marchewki w słoikach gorącą zalewą (tak by marchewki były w niej całkowicie zanurzone).
Szczelnie zakręć słoiki i potrząśnij każdym tak, by zalewa wypełniła przestrzenie pomiędzy słupkami marchewek. Otwórz słoiki i dolej resztę zalewy. Ponownie szczelnie je zakręć.
Tak przygotowane marchewki są gotowe do jedzenia już po dobie. Jeśli chcesz cieszyć się nimi dłużej, zapasteryzuj je.
Ustaw słoiki (w odstępach) w garnku wyłożonym gumową wkładką lub ściereczką. Zalej je wodą o temperaturze zalewy do ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj przez 20 minut.
Przechowuj marynowane marchewki w chłodnym, zacienionym miejscu.