Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane mini papryki w zalewie miodowej

Marynowane mini papryki w zalewie miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 158

Bezpestkowe mini papryki w słodko-pikantnej zalewie na bazie miodu leśnego i octu z białego wina. Taka papryka jest pyszna, a dzięki temu, że jest zamarynowana w całości bardzo ładnie wygląda na stole.

Składniki

  • 1 kg mini, słodkich, bezpestkowych papryczek
  • 2-3 małe cebule cukrówki
  • główka polskiego czosnku
  • marchewka
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • nać selera
  • zalewa:
  • 250 ml octu z białego wina
  • 750 ml wody
  • 150 ml miodu leśnego
  • 3 łyżki soli morskiej
  • 20 g ziaren kolorowego pieprzu papryczka chili pokrojona w plasterki
  • po łyżce oleju rzepakowego na każdy słoik
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowane mini papryki w zalewie miodowej

Przygotowanie

  1. Papryczki w całości układamy w słoikach. Do słoików wkładamy pokrojony w plasterki czosnek, plasterki marchewki i cebuli. Posypujemy posiekaną zieleniną.

    Składniki zalewy oprócz miodu zagotowujemy, dodajemy miód. Ciepłą zalewę wlewamy do słoików. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy 10-15 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń