Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jest moc ... chociaz sa nieporownywalnie lagodniejsze od surowych :D
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 832
Składniki
namocz paprykę na 24 godziny w zimnej wodzie dopilnuj żeby była dobrze zanurzona bo papryka ma tendencje do "wypływania"
po wyjęciu z wody obetnij korzonki oraz czubki papryk tak żeby zalewa mogla swobodnie dostać się do środka papryki, do każdego słoika włóż ząbek czosnku i wsyp kilka ziaren gorczycy, przyciętą paprykę wkładaj do słoików czubkami do góry żeby po nalaniu zalewy wyprzeć z papryk i słoika zbędne powietrze.
z wody, octu, oleju, ziela, liscia, cebuli, cukru i soli przygotuj zalewę tzn. wrzuć-wlej wszystko do garnka i doprowadź do wrzenia *, odstaw na chwilę zalewę aby delikatnie wystygla ale jeszcze gorącą zalewaj słoiki, przy rozlewaniu zalewy zadbaj żeby w każdym słoiku znalazł sie liść laurowy, ziele i odpowiednia ilość oleju tak aby przykryła wierzch słoika, wytrzyj do sucha ranty słoików i pokrywki - zakręcaj od razu słoiki na gorąco. * p.s. zalewę możesz przygotować tylko z wody, octu, cukru i soli a resztę składników włożyć bezpośrednio do słoików ale ja wolę zagotować całość - zalewa jest wtedy bardziej aromatyczna ale jest kłopotliwa przy "dzieleniu" do słoików :)
wstaw słoiki do zimnego piekarnika nastawionego na 130 stopni, po osiągnięciu tej temperatury pasteryzuj słoiki 10 minut, wyciągnij od razu słoiki z piekarnika, ustaw dnem do góry i przykryj ręcznikiem żeby bardzo powoli wystygły w tej pozycji, po wystygnięciu słoiki możesz odstawić na półkę chociaż ja już następnego dnia próbuje jak wyszła nowa partia papryczek :D