Do góry

Przetwory Przepis na:

Mielonka z łopatki i boczku

Mielonka z łopatki i boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 133

Domowa mielonka z łopatki i boczku. Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych. Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi. Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację. Jak widać przetwory to nie tylko owoce i warzywa. Mięsa też idealnie się do tego nadają.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg świeżego chudego boczku
  • 1 główka czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1,5 szk zimnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielonka z łopatki i boczku

Przygotowanie

  1. Łopatkę i boczek ( bez skóry ) zmielić w maszynce do mięsa.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce a maleńki i oczkami ( ja starłam ) i dodać do mięsa.
    Następnie dodać sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę i wyrobić masę mięsną.
    Gotową masą napełnić wcześniej wyparzone słoiki i zakręcić zakrętami.
    Słoiki pasteryzować godzinę i zostawić je w garnku.
    Następnego dnia pasteryzować jeszcze 30 minut.
    Słoiki wyjąć z garnka a po schłodzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń