Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo sie wahałam przed podaniem tu tak prostej receptury. No, ale nie każdy przecież jest doświadczonym kucharzem i przetwórcą, więc moze komuś się przyda?
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1380
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12233
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1380
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12233
Składniki
Jabłka należy umyć i obrać ze skórki. Obierki warto zostawić, wkrótce zamieszczę pomysł na ich wykorzystanie. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
Rozdrobnione jabłka umieścić w dużym garnku, można je skropić cytryną, żeby nie sciemniały (antonówki i szare renety nie ciemnieją, z innymi odmianami jabłek bywa różnie). Dodać trochę wody (na 4 kg obranych już jabłek używam 1 szklankę wody), zagotować i podgrzewac na małym ogniu, aż cząstki owoców się rozpadną.
Ja do takiego najprostszego musu zazwyczaj nie dodaję cukru. Dzięki temu uzyskuję produkt uniwersalny, łatwy do zastosowania na słodko, na słono i na ostro, a także podczas diety. Jeśli jednak lubisz słodki mus jabłkowy i od razu taki chcesz zrobić – dodaj cukru tyle, aby uzyskać ulubiony smak. Warto słodycz "podrasować" również niewielkim dodatkiem soli.
Można pozostawić mus jabłkowy w takiej nie do końca gładkiej formie, ale można go również zmiksować - zależnie od preferencji.
Ewentualnie można również takie prażone jabłka przyprawić ulubionymi dodatkami aromatycznymi - cynamonem, kardamonem, goździkami czy gałką muszkatołową - wszystko zależy od upodobań smakowych i przeznaczenia musu. Ja wolę nie przyprawiać go przed pasteryzacją w słoikach, bo wtedy uzyskuję bardzo uniwersalny mus.
Gotowy mus jabłkowy umieścić w słoikach i zapasteryzować.