Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus truskawkowy to słodki owocowy dodatek, który możesz traktować na wiele sposobów. Świetnie smakuje w pucharkach wraz z bitą śmietaną, owocami lub bezą.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2491
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 456
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 917
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 488
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2491
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 456
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 917
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 488
Składniki
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Pozbądź się szypułek, najlepiej z pomocą ostrego nożyka. Podziel na mniejsze części.
Żelatynę rozpuść w 3 łyżeczkach ciepłej wody i odstawić do napęcznienia.
Teraz przyszedł czas na zmiksowanie truskawek. Umieść je w wysokim naczyniu, dosyp cukier brązowy (może być też tradycyjny), a następnie na wysokich obrotach połącz składniki.
Im dłużej będziesz miksować, tym mniej grudek zostanie po owocach. Konsystencję warto zatem dostosować do swoich upodobań. Przeciętnie miksowanie truskawek z cukrem powinno trwać około 2 minut.
Gdy żelatyna przestygnie, dodaj ją do musu, miksuj jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
Przełóż mus bezpośrednio do pucharków lub umieść w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym, pojemniku i włóż do lodówki.
Mus możesz podawać do ulubionych deserów, udekorować truskawkami oraz miętą. Dzięki żelatynie, konsystencja jest gęsta, dlatego możesz na niej umieścić także bitą śmietanę.