Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ogórki postoją w naszych spiżarniach kilka tygodni. Ja kisiłam swoje małe ogórki meksykańskie ale zwykłe ogórki robię tak samo. Ogórki zawsze zbieramy rano. Nigdy po ulewnym deszczu i upalnym dniu, bo wtedy mogą być gorzkie lub miękkie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5942
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9019
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8346
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5730
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5942
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9019
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8346
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5730
Składniki
Zalewa. Wodę zagotować z odważoną ilością soli i cukru a następnie schłodzić. Twarde ogórki wymyć, z tych zwykłych odrobinę odciąć końcówki, przy ogórkach meksykańskich tego nie robimy. Na dno wyparzonych słoików lub kamiennego garnka nałożyć część kopru, liści i pokrojonego czosnku a następnie pionowo ogórki. Meksykańskie po prostu wrzucamy. Przykryć je gałązkami kopru, listkami i czosnkiem aż do wierzchu słoika czy garnka. Letnią zalewą napełnić naczynia z ogórkami. Słoiki zakręcić i obrócić, garnek przykryć deską lub talerzem i obciążyć. Po 3-4 dniach ogórki nadają się do spożycia. Te w słoikach stoją u mnie w piwnicy kilka tygodni.