Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ogórki postoją w naszych spiżarniach kilka tygodni. Ja kisiłam swoje małe ogórki meksykańskie ale zwykłe ogórki robię tak samo. Ogórki zawsze zbieramy rano. Nigdy po ulewnym deszczu i upalnym dniu, bo wtedy mogą być gorzkie lub miękkie.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 834
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 496
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 834
Składniki
Zalewa. Wodę zagotować z odważoną ilością soli i cukru a następnie schłodzić. Twarde ogórki wymyć, z tych zwykłych odrobinę odciąć końcówki, przy ogórkach meksykańskich tego nie robimy. Na dno wyparzonych słoików lub kamiennego garnka nałożyć część kopru, liści i pokrojonego czosnku a następnie pionowo ogórki. Meksykańskie po prostu wrzucamy. Przykryć je gałązkami kopru, listkami i czosnkiem aż do wierzchu słoika czy garnka. Letnią zalewą napełnić naczynia z ogórkami. Słoiki zakręcić i obrócić, garnek przykryć deską lub talerzem i obciążyć. Po 3-4 dniach ogórki nadają się do spożycia. Te w słoikach stoją u mnie w piwnicy kilka tygodni.