Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ogórki postoją w naszych spiżarniach kilka tygodni. Ja kisiłam swoje małe ogórki meksykańskie ale zwykłe ogórki robię tak samo. Ogórki zawsze zbieramy rano. Nigdy po ulewnym deszczu i upalnym dniu, bo wtedy mogą być gorzkie lub miękkie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 651
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1371
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458380
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1632
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 651
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1371
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458380
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1632
Składniki
Zalewa. Wodę zagotować z odważoną ilością soli i cukru a następnie schłodzić. Twarde ogórki wymyć, z tych zwykłych odrobinę odciąć końcówki, przy ogórkach meksykańskich tego nie robimy. Na dno wyparzonych słoików lub kamiennego garnka nałożyć część kopru, liści i pokrojonego czosnku a następnie pionowo ogórki. Meksykańskie po prostu wrzucamy. Przykryć je gałązkami kopru, listkami i czosnkiem aż do wierzchu słoika czy garnka. Letnią zalewą napełnić naczynia z ogórkami. Słoiki zakręcić i obrócić, garnek przykryć deską lub talerzem i obciążyć. Po 3-4 dniach ogórki nadają się do spożycia. Te w słoikach stoją u mnie w piwnicy kilka tygodni.