Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały smak i zapach oraz kolor. Oprócz walorów smakowych, nalewka korzystnie wpływa na układ trawienny.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4602
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6010
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5317
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12862
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4602
Składniki
Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Po 24 godzinach wyciągamy łodygi (mają być sztywne, jakby „suche”). W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu. Mieszamy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 2 -3 dni. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu, choć najlepiej odstawić ją na pół roku by dojrzała. Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru.