Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka śliwkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych jesiennych nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4746
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 11338
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3131
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 841
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4746
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 11338
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3131
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 841
Składniki
Owoce opłukać, usunąć pestki, przekroić na połówki, wsypać do słoja i zalać alkoholem. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 4 miesiące. Zagotować syrop z wody i cukru, wystudzić, dolać do słoja, wymieszać i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito wyłożone gazą i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać pół roku. Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)
Polecam