Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo aromatyczna nalewka z domowych winogron. Można wykorzystać do niej zarówno ciemne jak i jasne winogrona - ważne, aby były bardzo dojrzałe. Robię sporo domowych nalewek, ale ta smakuje mi wyjątkowo!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3795
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34211
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1595
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3795
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34211
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1595
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Składniki
Owoce, których używamy, muszą być zdrowe i bardzo dojrzałe. Dokładnie obieramy je z ogonków i myjemy. Winogrona wkładany do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Zagniatamy owoce z cukrem. Dodajemy przegotowaną i ostudzoną wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus i znów mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Co jakiś czas można potrząsnąć słoikiem. Po 6 tygodniach przecedzamy nalewkę przez kilka razy złożoną gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce. Nalewka ma przepiękny kolor i bardzo bogaty smak. Sprawdza się świetnie solo, w drinkach lub jako dodatek do zimowej herbaty.