Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo aromatyczna nalewka z domowych winogron. Można wykorzystać do niej zarówno ciemne jak i jasne winogrona - ważne, aby były bardzo dojrzałe. Robię sporo domowych nalewek, ale ta smakuje mi wyjątkowo!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8106
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1171
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9883
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4536
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 550
Składniki
Owoce, których używamy, muszą być zdrowe i bardzo dojrzałe. Dokładnie obieramy je z ogonków i myjemy. Winogrona wkładany do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Zagniatamy owoce z cukrem. Dodajemy przegotowaną i ostudzoną wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus i znów mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Co jakiś czas można potrząsnąć słoikiem. Po 6 tygodniach przecedzamy nalewkę przez kilka razy złożoną gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce. Nalewka ma przepiękny kolor i bardzo bogaty smak. Sprawdza się świetnie solo, w drinkach lub jako dodatek do zimowej herbaty.