Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień i październik to zdecydowanie najlepszy czas na kasztany. Najmłodsi wykonają z nich ludziki i zwierzaki, a ty możesz przygotować nalewkę z kasztanów na żylaki. Zawarta w kasztanach escyna – substancja uszczelniająca naczynia krwionośne – pomaga zmniejszyć żylaki, pajączki czy hemoroidy, łagodzi obrzęki, bóle nóg, a także skurcze łydek. Nalewka może być stosowana wewnętrznie, jak i zewnętrznie – w postaci okładów lub masaży. Preparat przygotujesz w bardzo prosty sposób, a jeśli chcesz wzmocnić jego efekt, bardzo mocno rozdrobnij kasztany i zalej je gorącym alkoholem. Nalewkę stosuj w rozcieńczeniu i zrezygnuj ze stosowania doustnego, jeśli masz problemy z wątrobą.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 20
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 351
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 375
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 420
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 155
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 20
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 351
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 375
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 420
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 155
Składniki
Kasztany obierz ze skorupek, dokładnie je umyj i osusz. Pokrój je nożem na mniejsze fragmenty, włóż do szklanego słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij słój i ustaw w szafce lub innym, ciemnym miejscu. Potrząsaj słojem codziennie i odstaw nalewkę do macerowania na ok. 14-21 dni. Po tym czasie przefiltruj przez złożoną gazę lub filtr do kawy i umieść w butelkach z ciemnego szkła. Przechowuj w ciemnym miejscu.
Jeśli chcesz wzmocnić efekt nalewki, przygotuj intrakt. Umyte i osuszone kasztany zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub bardzo drobno posiekaj. Umieść w słoju i zalej gorącym (podgrzanym do 60°C) alkoholem. Mocno zakręć słoik i postępuj tak samo jak w przypadku klasycznej nalewki.
W przygotowaniu nalewki lub intraktu stosuj tę samą zasadę – 1 porcja kasztanów i 3 porcje alkoholu. Nalewkę możesz stosować zewnętrznie – w formie okładów na ściereczce bawełnianej lub masaży (sprawdzi się lekkie oklepywanie, ponieważ w przypadku żylaków niewskazane są intensywne masaże). Wklepuj nalewkę w skórę, wykonując ruch od kostek w stronę kolan. Najlepiej wieczorem, przed snem, aby nie wychodzić już na zewnętrz.
Nalewkę w sposób doustny stosuj w małych ilościach. Najlepiej 2 razy dziennie po 5 ml. Wlej ekstrakt do kieliszka wody i wypij po posiłku albo między posiłkami. Kuracja przynosi rezultaty po co najmniej 2 miesiącach stosowania.