Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nastał jesienny czas, czas chłodu i infekcji górnych dróg oddechowych. Od paru lat, gdy tylko poczuję, że "coś zaczyna mnie brać", wieczorem, po rozgrzewającym prysznicu, wypijam 1-2 kieliszeczki nalewki i wskakuję do łóżka. Póki co ta metoda działa. Dzisiaj zaproponuję Wam nalewkę z żurawiny. Jest to dobry czas na jej przygotowanie, ponieważ nie brakuje jej teraz na sklepowych półkach.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10029
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2656
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1798
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 675
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3891
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10029
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2656
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1798
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 675
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3891
Składniki
Żurawinę myję i pozostawiam w durszlaku, żeby woda obciekła z owoców. W tym czasie mieszam ze sobą wódkę i spirytus.
Żurawinę można lekko zgnieść, dzięki temu puści więcej soku. Owoce wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy alkoholem. Nalewkę odstawiam do ciemnego miejsca na ok. 2-3 tygodnie. Nalewkę zlewam do butelek i szczelnie zamykam korkiem.
Nalewkę piję po okołu 2 miesiącach od zabutelkowania.