Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Warto zrobić je samemu ze świeżych ogórków gruntowych dostępnych w sezonie letnim i cieszyć się nimi cały rok.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 54
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 435
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1377
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1857
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 54
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 435
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1377
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1857
Składniki
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego. Ogórki umyć, usunąć szypułki. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować. Przestudzoną zalewą zalać ogórki tak, aby przykryła ogórki i zakręcić słoiki. Słoiki odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Ogórków kiszonych nie trzeba poddawać procesowi pasteryzacji. Po 3 dniach w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Wtedy można przenieść ogórki do piwnicy.