Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kwaszone

Ogórki kwaszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50093

Dodano:

Odsłon: 18400

Z serii przetwory na zimę

Składniki

  • ogórki
  • Zalewa (proporcje):
  • litr wody
  • 30 g soli
  • łyżeczka cukru
  • Przyprawy (na słoik) :
  • koper (1 kwiatostan)
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego chrzanu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kwaszone

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z solą i cukrem ,studzimy. Ogórki myjemy i układamy pionowo w słoikach ,dodajemy przyprawy. Zalewamy przygotowaną zalewą ,tak by ogórki były całkowicie przykryte. Słoiki zakręcamy i przenosimy w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mskrzy 07 lipca 2015 Jesli ktoś podpiera się wikipedią to dziękuję za takiego specjalistę. Kwas mlekowy nigdy nie występuje w ogórkach kwaszonych prosze poczytaj sobie o tym. A propo co do nazwy robione w ten sposób zawsze nazywały się kiszone zapytaj starszych ludzi. Tak samo wygląda sprawa z kapustą, kupujemy kiszoną z nazwy a w składzie kwaszona najgorszy syf. Zacznijmy rozróżniac te nazwy. Nie odbieraj tego jako negowanie przepisu bo jest świetny i każdy tak robi, tylko starajmy się nazywac rzeczy po imieniu bo mamy świetną kuchnię i za chwilę okaże się że będziemy jeśc tylko przemysłowe świństwo bo każdy z nas zapomnie co z czego się robi. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mskrzy 06 lipca 2015 Ale przecież to jest przepis na ogórki kiszone a nie kwaszone. Kiszenie a kwaszenie to dwie różne metody.Kwaszenie to metoda przemysłowa zalewanie kwasem octowym. Dlaczego ludzie nie rozróżniają tych metod przecież dla zwykłego człowieka który interesuje się gotowanie to powinno byc oczywiste. Odpowiedzi: 3 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń