Do góry

Przetwory Przepis na:

ogórki małosolne

ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 281

chrupiące i pyszne

Składniki

  • ogórki gruntowe - 1.5 kg
  • czosnek - pół główki
  • koperek - kilka gałązek z kwiatostanami
  • chrzan - kawałek korzenia ( można dodać też liście)
  • sól niejodowana - 2 łyżki
  • woda - 2 litry
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ogórki małosolne

Przygotowanie

  1. Ogórki i koper umyć pod bieżącą wodą. Chrzan i czosnek obrać.

  2. Umyte ogórki układać pionowo w słoiki lub kłaść w kamionkowym garnku, przekładając pokrojonym na kawałki chrzanem i ząbkami czosnku. Na górę wyłożyć gałązki kopru.

  3. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Jeżeli ogórki są robione w naczyniu kamionkowym, dobrze jest docisnąć je czymś ciężkim żeby nie wypływały na powierzchnię i nie psuły się.

  4. Gotowe do jedzenia są już po kilku dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń