Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jedne z moich ulubionych.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 99
Polecam.
Odsłon: 812
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 148
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 211
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 99
Polecam.
Odsłon: 812
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 148
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 211
Składniki
Ogórki umyć, obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Tak przygotowane ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Zalewa: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól. Wszystko razem zagotować, następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnej zalewy dodać musztardę. Całość wymieszać przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby zalewa miała jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiczki z ogórkami. Następnie brzegi słoiczków wytrzeć suchą ściereczką, słoiki zakręcić. Ogórki w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas wyjąć słoiki, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.