Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w zalewie pomidorowej są smaczne i chrupkie. Marynowanie w przecierze to świetny sposób na zakonserwowanie ogórków na zimę. Taka sałatka w słoikach wybornie smakuje, łatwo też ją przygotować. Ogórki w pomidorach świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, a także dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, a nawet ryżu.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2880
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9147
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2880
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9147
Składniki
Wszystkie ogórki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w słupki na czworo. Dobrze, by ogórki nie miały zbyt wielu pestek w środku, dlatego ich nadmiar usuń, jeśli to możliwe. Włóż ogórki do miski i zasyp solą. Odstaw na 2 godziny.
W tym czasie obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w półksiężyce, a czosnek posiekaj na cienkie plasterki. Dodaj cebulę oraz czosnek do ogórków i wszystko wymieszaj.
Przygotuj zalewę do ogórków. W tym celu do garnka wlej około 200 ml wody, przecier pomidorowy, ketchup, ocet, olej i cukier. Zalewę zagotuj, włóż do niej ogórki i zostaw na około 2 godziny.
Do każdego słoika wsyp gorczycę. Włóż ogórki do słoików razem z zalewą, by były całe zakryte. Zakręć słoiki i pasteryzuj je w gorącej wodzie, około 15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Następnie wyjmij słoiki z wody, odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Przykryj słoiki grubym ręcznikiem. Następnego dnia słoiki z ogórkami w zalewie pomidorowej możesz wynieść w zacienione miejsce, np. do spiżarni lub piwnicy.