Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki konserwowe są popularną przystawką oraz dodatkiem do kanapek czy dań mięsnych i rybnych. Warto zrobić je samemu ze świeżych ogórków gruntowych dostępnych w sezonie letnim i cieszyć się nimi cały rok.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15561
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4669
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 350
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2842
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15561
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4669
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 350
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2842
Składniki
Słoiki umyć i wyparzyć. Na dnie słoików ułożyć gałązkę kopru, 2-3 obrane ząbki czosnku, 3 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kawałek obranego chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego. Ogórki umyć, usunąć szypułki. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach, na wierzch położyć kilka plastrów obranej marchewki. Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać ogórki tak, aby przykryła ogórki i zakręcić słoiki. Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.