Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na pyszne i oryginalne przetwory? Ogórki z kurkumą to strzał w dziesiątkę! To nie tylko idealny dodatek do kanapek, ale również rewelacyjna samodzielna przekąska, która zachwyci wszystkich podczas imprezy. Przygotowanie ogórków z tego przepisu jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca! Wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i już możesz cieszyć się pysznymi przetworami, które idealnie sprawdzą się o każdej porze roku. Zamknij lato w słoiku i ciesz się smakiem słońca nawet w środku zimy! Gwarantujemy, że nie raz powrócisz do tego przepisu, a każdy kto spróbuje tych ogórków, zapyta cię jak je zrobiłeś
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 82
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 63
Składniki
Do przetworów wybierz ogórki średniej wielkości.
Ogórki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Następnie przełóż do czystych, wyparzonych słoików.
W garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, dodaj ocet, cukier, sól i kurkumę. Składniki zagotuj.
Do słoików z ogórkami wlej zalewę, tak aby całość była zakryta pod taflą wody. Następnie słoiki z ogórkami z kurkumą szczelnie zakręć i ostaw do góry dnem na około godzinę do przestygnięcia.
Zapasteryzuj słoiki w piekarniku (30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni) lub w garnku z wodą (20 minut na średnim ogniu). Gorące słoiki odstaw do wystygnięcia.
Przetwory przechuj w spiżarni. Ogórki zachowają smak przez wiele miesięcy.